Skip to main content

10 adviezen bij organisatieverandering: jouw checklist

Downloaden
Download is available until [expire_date]
  • Versie
  • Downloaden 86
  • Bestandsgrootte 61 KB
  • Aantal bestanden 1
  • Datum plaatsing september 30, 2022
  • Laatst ge├╝pdatet oktober 3, 2022

10 adviezen bij organisatieverandering: jouw checklist

De ene verandering is de andere niet. Een veel gebruikt onderscheid is misschien wel die tussen gepland veranderen en spontaan of 'emergent' ontwikkelen. In wat ouder vakjargon ook wel veranderen met Theory E of Theory O genoemd. Hierbij stelt 'E' de harde, economische benadering voor, met een topdown sturing, een vooraf gefixeerd doel en een uitgewerkte fasering, waarbij de nadruk in de uitvoering vooral op structuur en systemen ligt. 'O' is de zachte benadering die stelt dat verandering alom aanwezig is en hooguit gestimuleerd kan worden, bivoorbeeld door kleine aanpassingen in manieren van werken en ontwikkeling van menselijke vermogens en (emotionele) betrokkenheid.

De ene benadering is niet beter dan de andere; organisaties ontwerpen hun veranderstrategie ook bijna nooit zwart/wit op basis van alleen 'E' of alleen 'O'. In alle gevallen ontwerp je een veranderstrategie op basis van het effect dat je wilt bereiken (breedte en diepte van de verandering), de druk vanuit de omgeving, het lerend vermogen van de organisatie en de tijd die er is om te veranderen.

Een mengvorm van 'E' en 'O' dus, maar waar te beginnen? Benut de volgende 10 adviezen en de vele inzichten eronder.

';

Wat roept deze blog bij jou op?

Wij raken niet uitgesproken over organisatieverandering, wendbare organisaties en talentontwikkeling en praten natuurlijk graag met je door.

Kijk eens bij ons aanbod voor wat we voor jouw organisatie kunnen betekenen of neem vrijblijvend contact met ons op.

Ons aanbod Neem contact op

Leave a Reply